Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bourk - vagy rózsáshasú papagáj

2012.02.23

 

Bourk - vagy rózsáshasú papagáj

 

 

 

Neophema bourkii

 

 

rózsáshasú papagáj v. Bourk-papagáj (Neopsephotus v. Neophema bourkii - Bourkesittich - Bourke's Parrot): Dél- és Közép-Ausztrália bokros területein őshonos faj. 21-23 (Forshaw mérései szerint 19,3-19 cm) cm nagyságú, 45-50 g súlyú.

image3451A nevét a rózsaszínes árnyalatú hasi tollazatáról kapta. Ez finom átmenettel a barnába jellemzi az egész tollazatot.

A sötétebb árnyalat a fejen és a háton határozottabban jelentkezik. Ugyanakkor a fejen látunk kivilágosodást is. A szem körül a tollazat egy kis körben fehér.

Az arci részen ez csak úgy jelentkezik, hogy a tollak felső harmada fehéres, ettől igen jellegzetes, pikkelyszerű rajzolat alakul ott ki. A szárnyfedők drappal keretezett barnák. A váll szintén kékes.

A hím homlokát kékes árnyalat díszíti.

A tojó színei sápadtabbak, és nincs a homlokon (csak a szárny élén) kékes árnyalat. Az ivari kétalakúságnak ez a jele már a kirepüléskor mutatkozik, vagyis a tojók homloka nem kékes. Ezen túl az arci rész, igaz, csak az alsó csőrkáva tövénél fehéresebb. A kantár is világosabb és fehér szemgyűrű helyett itt fehér szemcsíkot találunk.

Különösen a kivilágosodott színváltozatoknál a két láb közötti rész pirosának ereje is útbaigazítást adhat a nemek megkülönböztetésére. Ti. a hímek pirosa erőteljesebb.

Újabban számos színváltozatát rögzítették:

arany - 1881-ben jelentkezett, kezdetben csak a farkfedők voltak aranysárgák;

fehér - először Grahl mutatta be;

arany tarka - a normál és az arany színeit mutatja;

bóbitás - holland tenyészetben keletkezett;

izabell - az aranyhoz hasonló, de a barna tollak világosabbak, drappok. 1959-ben mutatta be a holland Demarest;

sárga;

hamvas;

rózsás;

hamvas rózsás;

sárga rózsás;

tarka;

továbbá van kék, narancsos, pasztell...

Öröklésmenete:

I.

arany x arany = 100 % arany;

arany x normál = 100 % normál, de lesz közöttük normál arcú és arany arcú. Utóbbiak hordozók;

arany x normál/arany hordozó = 50 % arany és 50 % normál/ hordozó;

image3452normál/a hordozó x n/arany hordozó=

50 % normál/ arany hordozó és

50 % normál;

II.

1,0 izabell x 0,1 izabell = 100 % izabell;

1,0 izabell x 0,1 normál = 50 % normál/izabell hím és 50 % izabell tojó;

1,0 normál/izabell x 0,1 izabell = 25 % izabell hím 25 % normál/izabell hím, 25 % izabell tojó és 25 % normál tojó;

1,0 normál/izabell x 0,1 normál = 25 % izabell tojó, 25 % normál tojó, 25 % norm/izabell hím, 25 % normál hím;

1,0 normál x 0,1 izabell = 50 % normál/izabell hím és 50 % normál tojó.

Más neophemákkal keresztezhető.

3-7 tojásán 19 napig ül. A fiatalok 4 hetes korukban repülnek ki, és 1,5 éves korukban válnak tenyészéretté. Évente 3-4-szer is költethető. Ajánlott odúméret: 17x17x25 cm, a röpnyílás 5-7 cm.

Nem rikácsol, békességes madár, elvan más egzotákkal v. nagyobb kalitban is költethető. Dajkamadárnak is lehet használni, kikölti és felneveli a Psephotus, a Neophema és a Polytelis fajok tojásait, fiókáit.

http://www.erwin-freiter.de/fotos.htm

http://mikkor.freeweb.hu/

 

LENGYEL TIBOR, MADÁRBARÁT-LEXIKON

 

Elterjedés: Dél - Ausztrália

Jellemzői: kb. 19 cm hosszú. A hím oldala barna, homloka barna, alsó része vörösesbarna, hasa, rózsaszín, a farok alsó része kék, evezőszárny kék.

A nőstény halványabb színű, homlokán nincs kék szín, a hasán a vörös szín kissé kiterjedtebb. A fiatal egyedek a nőstényre hasonlítanak; a vörös hasi jel kisebb kiterjedésű.
Néhány évtizeddel ezelőtt a Bourk - papagáj  az egyik legveszélyeztetettebb  ausztráliai madárfajnak számított. A populáció azonban nagyon rövid idő alatt regenerálódott az egész területen. A Bourk - papagáj eukaliptuszos ligetekben, valamint eukaliptusz - és akácerdőkben él. Tollazatuk tökéletesen álcázza ezeket, a talajon élő madarakat. Szürkülrtkor és éjszaka aktívan, ezért csak nagyon ritkán lehet őket megfigyelni.
Száraz vidékek lakójaként utódnemzése nagyban függ az esőtől, hiszen ez szabájozza a madarak rendelkezésére álló élelem mennyiségét. Az eső a faj elterjedési területén - leszámítva a teljesen száraz területeket - áprilistól decemberig esik. Az utódnemzési időszakon kívül a Bourk -  papagáj kis csoportokban él.

A Bourk papagájt nagyon ritkán lehet találni állatkereskedésben. Talán a (felületes szemlélő számára) kissé komorabb színek is hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebbre becsülik őket. Én a Bourk - papagájt nagyon kellemes kalitkalakónak tartom, akit viszonylag hamar meg lehet szelidíteni, és ha szerencsénk van, akár még egy - két szót is hajlandó megtanulni. Természetesen a madár kalitkában vagy madárházban tartva is szürkületkor aktív, ahogy az a természetéből adódik. Jellegzetes talajlakó révén szeret a fűben magok után kutatni. A szabadban elhelyezett madárház a nyári időszakban ezért ideális tartózkodási hely az állat számára.

A két alábbi rokon fajhoz hasonlóan ez a madár is készségesen és eredményesen párosodik, ha fajtársával tesszük párba. Az idők során kialakultak faj színváltozatai is, melyek a fakó sárgától egészen a rózsaszín árnyalatokig terjednek.

 

Forrás: Dieter Hoppe - Papagájok

 

Képek a fajról >>>

 

Rózsáshasú papagáj
(Neophema bourkii)

Német neve: Rosenbauchsittich
Angol neve: Bourke�s Parrot

A hazai tenyésztők Bourk papagáj néven ismerik. 19-21 cm testhosszúságú papagáj, feje és nyakának oldalsó része lazacvörös, a homlokán keskeny kék csík látható, a szem környéke fehéres. A háta olajbarna, az alsó felülete rózsaszínű, a hasán sokkal élénkebb színű, mint a begytájékon. Minden tollán barnás szegély látható, a szárnya kékes árnyalatú, a farka barnás, a külső tollak fehérek. A tojó valamivel kisebb termetű, színei halványabbak és hiányzik a kék homlokcsík. Ivarérettségüket másfél éves korukra érik el. A rózsáshasú papagáj Közép-Ausztrália száraz pusztaságainak lakója, a térségben a madarak eloszlása azonban nem egyenletes, mert ezek a papagájok gyakran vándorolnak. Sokáig azt hitték, hogy ez a papagájfaj ki fog pusztulni, de azóta már kezdenek elszaporodni az eredeti élőhelyükön. A fészkük általában a talajszint fölött kb. 3 méteres magasságban, odvas fatörzsekben található. A táplálékát a földön szerzi, mégpedig olyan helyekről, ahol a tollazata színe beleolvad a talaj színébe. A rózsáshasú papagáj kora hajnalban és naplemente után aktív. Ellenben más papagájokkal, a rózsáshasú papagáj kevésbé szinpompás, mégis kedvelt kalitkamadár, kitünő tulajdonságai miatt. Nem igényel sok gondoskodást, csöndes, dallamos hangú, békés természetű és könnyen tenyészthető papagáj. Mivel nem rágcsálja a kalitka vagy röpde fából készült elemeit, ezért nyugodtan be lehet ültetni a röpdéjüket élő zöld növényekkel. Együtt lehet tartani nagyobb papagájokkal valamint pintyekkel is.A rózsáshasú papagájt etethetjük kölesfélékkel, fénymaggal, négermaggal, mákkal, kevés lenmaggal és apró-szemű napraforgómaggal. Az étrendje kiegészíthető tyúkhúrral, reszelt sárgarépával és almával, a fészkelési időszakban pedig keményre főtt tojást, babapiskótát, csíráztatott magokat és "éretlen" fűmagot adjunk. A mesterséges költőodú ajánlott mérete 17x17x25 cm, a bejárati nyílás átmérője 5 cm legyen, az odú aljára pedig tőzeggel kevert fűrészport biztosítsunk számukra. A fészekalja 3-6 tojás amelyek 20x17 milliméteresek, a költési idő 18 nap. A fiókák négy hetes korukban hagyják el a fészket, ezt követően a szülők még kb 8-10 napig etetik őket. Eleinte még eléggé vadak a fiatal papagájok, de hamar megszelidülnek, a szinezetük árnyalatban halványabb mint a szülőké. A rózsáshasú papagáj teljes kiszineződése 7-9 hónapos korukban alakul ki. Télen fagymentes helyet biztosítsunk számukra, rendszerint kétszer költ egy évben. Minden kezdő papagájtartó bátran próbálkozhat ennek a kedves papagájnak a szaporításával, mert biztos, hogy számos sikerélménnyel lesz gazdagabb és tapasztaltabb.

Drótos Tibor
(Miskolc)
Felhasznált irodalom: Ornamental Birds

 

 

Bourk-papagáj 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

 
Wikipédia:Hogyan használd a taxoboxokat?
Bourk-papagáj
 
Státusz
■■■■■ Nem veszélyeztetett ■■■■■
 
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Laposfarkúpapagáj-formák


(Platycercinae)

Nem: Neopsephotus
Mathews, 1912
Faj: N. bourkii
Tudományos név
Neopsephotus bourkii
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Bourk-papagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimedia Commons tartalmaz Bourk-papagáj témájú médiaállományokat.

A kép csalóka, a hasa nem ennyire vörös

A Bourk-papagáj más néven rózsáshasú papagáj vagy esti papagáj (Neopsephotus bourkii) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó Neopsephotus nem egyetlen faja.

Nevét Sir Richard Bourke kormányzóról kapta.

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Előfordulása 

Ausztrália belső területein honos. Száraz, füves-bokros puszták lakója. Hobbi állatként sok helyen tartják.

Megjelenése 

Testhossza 19 centiméter, testtömege 35 gramm. A tojó homloka fehér, begyén a szegélyek keskenyebbek, alsó szárnyfelületén fehér vonala van. A fiatal madarak a tojóra hasonlítanak.

Életmódja 

Párokban, vagy kisebb csapatokban, a talajon keresgéli fűfélékből és lágyszárú növények magvaiból álló táplálékát.

Szaporodása 

Költési időszaka augusztus és december közé esik, ekkor fészkét faüregekben 1-3 méteres magasban rakja. Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 19 napig kotlik. A fiókák kirepülési ideje még 4 hét, a szülők idáig táplálják őket.

Forrás 

 


 

Rózsáshasú papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)


Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Fűpapagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Neophema)


Egyéb magyar nevek: Bourk papagáj

Angol neve: Bourke`s Parrot

Latin neve: Neophema bourkii
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Bourkesittich

Származási hely: Dél- és Közép-Ausztrália

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 19 cm

Testsúly: 40 - 50g

Ivarérettség: 1,5 éves korban

Nemek megkülönböztetése: A tojó homloka fehér, begyén a szegélyek keskenyebbek, alsó szárnyfelületén fehér vonal van. A fiatal madarak a tojóra hasonlítanak, a hasuk fakóbb, a hím fiókákon a fehér szalag kevésbé észlelhetõ, vagy hiányzik. Az elsõ teljes vedlés 4-5 hónapos korban várható.
Fészkeltetés: 18 x 18 x 25, vagy 15 x 15 x 30 cm-es faodú, 5 cm-es röpnyílással. párokban vagy csoportos röpdékben is lehet költetni. Akár háromszor is költhet egy évben. Lengyel Tibor szerint dajkamadárnak is lehet használni.

Tojások száma: 4 - 6

Kotlási idő: 19 nap

Kirepülési idő: 4 hét. A szülõk a kirepülést követõen egy ideig még etetik a fiókákat.

Etetés: Az ajánlott keverék számukra: 50% köles, 25% fénymag, 15% zab és 10% napraforgómag. Ezen felül zöldségek, gyümölcsök, lágyeleség.

Tartás, elhelyezés: A minimális kalit méret számára:75 x 40 x 50 cm, illetve volier, melynek javasolt mérete: 1 x 3 x 2 m, de ebben akár több párt is elhelyezhetünk. Állítólag csak volierben érzi jól magát, szerintem megfelelõ gondoskodással, napi kieresztéssel kalitkás elhelyezése is szóba jöhet. Röpdés elhelyezése viszonylag egyszerû, mivel nem agresszív madár, más fajokkal jól tartható együtt. Fagymentes helyen kiteleltethetõ. Mozgékony madár, könnyen szelídül, nem rágcsál, ezért nagy röpdékbe növényzetet is telepíthetünk, a hideggel és az idõjárás viszontagságaival szemben ellenálló. Mivel hangja kellemes, ezért ideális szobatárs lehet. Szeret a talajon mászkálni, ezért a tisztaságra fokozottabban kell ügyelni.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élõhelyén a száraz, füves-bokros puszták lakója. Általában párokban kisebb - 10-30 fõs - csoportokban, illetve a költési idõszakon kívül egészen nagy (100-200 fõs) csapatokban látható. Táplálékát a földön keresi. Többnyire reggel és este aktív, a perzselõ hõség elõl elbújik. Költési idõszaka általában augusztus és december közé szokott esni, ekkor fészkét faüregekben 1-3 m magasban rakja.
Tartását a KTM 4/1990 rendeletének megfelelõen nem kell bejelenteniFelhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots

 

 

 

Bourk papagáj (Neophema bourkii)

Dél- és Közép-Ausztrália nyílt, bokros területein él. 21-22 cm nagyságú, a tojó színei halványabbak, a homlok kék színe hiányzik. 4-5 fehér tojásán a tojó kotlik 18-21 napig. Az első példányok 1867-ben érkeztek Európába. Tápláléka köles, fénymag, napraforgómag, zab, tojásos és zöldségeleség, gyümölcsök.