Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


feketefejű törpepapagáj

2012.02.23


 

 Feketefejű törpepapagá
j

 
   

(agapornis personata)

A feketefejű más néven álarcos törpepapagáj.
Ez a kis madár könnyen tartható és szaporítható megfelelő páratartalom mellett, mert előfordulhat, hogy a kikelés előtt a fióka befullad a tojásba a megfelelő páratartalom hiányában. Ezen könnyen segíthetünk a fészek rendszeres meleg vízzel történő permetezésével. Hangja kellemes, nem fülsértő, tehát lakásban is tartható.

Testhossz 14 cm. A hímek kisebbek a tojóknál, de ennek ellenére az ivari különbség nehezen megállapítható. A hímek feje szemből nézve laposabb. A szem körüli fehér szemgyűrű jellemző rájuk. Költési idő kb. 23 nap, de itt is pár napos eltérés előfordulhat. A fiatalok 42-44 nap múlva lesznek röpképesek. Színezetük fakóbb szüleiknél. Átlagos élettartam 10 év. Csőrük színe vörös. Vadszínük: fekete fej esetenként barnás árnyalattal, sárga mell, zöld szárnyak, szürkés árnyalatú lábak. Igen mutatós a feketefejű kék változata (1927 óta is-mert, hazánkban később terjedt el). A vadszínű és a kékszínű pároztatásával többségében vadszínű fiatalok kelnek ki. Az arány kb. 2/3-1/3. Napjainkban ismert több színváltozat, pl. pasztell-kék, izabell, violett és még sorolhatnám. Ez a sok színváltozat a tudatos színtenyésztés eredménye. Gyenge hangutánzó, de párban tartva kedves, mulatságos szobamadarak.
A törpepapagájoknál általában a két nem színezete azonos, kivételt képez a szürkefejű (agapornis cana), amelyiknél a hím feje szürke a tojóé zöld.


Ismertebb törpepapagájok: őszibarackfejű (agapornis fischeri), földieperfejű (agapornis lilianae) kormosfejű (agapornis nigrigensis), narancsfejű (agapornis pullaria).

Néhány jó tanács

Az agapornisok fészeképítők, ezért biztosítsunk számukra fészkelőanyagot, fűzfaágacskákat, mogyoróágat vagy fürtösköles szárat. A fehérszemgyűrűsek csőrükben roppant örömmel hordják be a fészekbe. Keresztezhetők ugyan a törpepapagájok, sőt érdekes színű utódok születnek, de mivel a genetikailag öröklött két féle fészeképítő és más tulajdonságok miatt tovább nem szaporíthatók!

Ügyeljünk a páratartalomra!

Túl nagy odút ne biztosítsunk számukra, max. nimfának is megfelelőt, de elfogadják a kisebbet is!

A fiatalokat egy nagyobb szobai volierbe helyezzük el, ők majd kiválasztják párjukat egy örök életre, nem véletlen, hogy szerelem madaraknak hívja az angol (Love Birds

 

Álarcos törpepapagáj 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Wikipédia:Hogyan használd a taxoboxokat?
Álarcos törpepapagáj
 
Státusz
■■■■■ Nem veszélyeztetett ■■■■■
 
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Nemespapagáj-formák (Psittaculinae)
Nem: Agapornis
Faj: A. personatus
Tudományos név
Agapornis personatus
(Reichenow, 1887)
Elterjedés
Szinonimák

Feketefejű törpepapagáj, Agapornis personata

Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Álarcos törpepapagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimedia Commons tartalmaz Álarcos törpepapagáj témájú médiaállományokat.

Az álarcos törpepapagáj vagy feketefejű törpepapagáj (Agapornis personatus) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, ezen belül a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Előfordulása 

Északkelet Tanzániában honos, betelepítették Kenyába is. Száraz fás és cserjés szavannák lakója. Díszmadárként világszerte elterjedt, fogságban jól tenyészthető. A Kanári-szigeteken kiszabadult példányai vadon költő állományt hoztak létre.

Megjelenése 

A madár hossza 14–15 centiméter. Fekete feje és fehér szemgyűrűje van. Szárnyai rövidek és lekerekítettek.

Életmódja 

Tápláléka magokból, rügyekből és levelekből áll.

Szaporodása 

Laza csapatokban, fák odvába rakja a fészkét, gallyak és fakéreg felhasználásával.

 

 

feketefejű törpepapagáj v. álarcos törpepapagáj (Agapornis personata - Schwarzköpfchen - Masked Lovebird): talán az Agapornis nemzetség legszebb faja. Északkelet-Tanzániában fordul elő. 15,5 cm-es nagyság jellemzi. Az európai tenyészetekben "összement", csak 14 cm. image3969

Az erőteljes piros csőr felső kávája felett egy keskeny fehéres sárga csík mutatkozik, mely élesen elüt a fej matt feketéjétől.

A feltűnően nagy fehér szemgyűrű ijedt tekintetet kölcsönöz.

image3970A sárga nyak és mell alatt a test tollazata zöld színű. A szintén zöld szárnyon szolid barnás díszítéseket találunk.

17x17x25 cm-es odúban, 5-7 cm-es röpnyílással, átlagos papagájétrend mellett viszonylag könnyen költésre bírható.

Jellegzetesen nagy a páratartalom-igénye, amelyet a fészekbe hordott nyers és szétcsócsált fűzfavesszőkkel az odúban is igyekszik biztosítani.

Érdekes, hogy a fészekanyagot - más Agapornis-fajokkal ellentétben nem a tollai alá tűzve, hanem - a csőrében szállítja.

4-6 tojását 3 hét (23 nap) alatt kelti ki, a fiatalok 35-40 napos korukban hagyják el a fészket.

A keresztezése ismert

rózsásfejű törpepapagájjal,

Fischer-törpepapagájával,

eperfejű és kormosfejű törpepapagájjal.

A domesztikálódás során egyre-másra jelentkeztek a mutációi:

1. kék-változat - Anglia 1927. A csőr itt halvány rózsaszínes. A nyak és a mell sárgáját piszkosfehér váltja fel. A szárny fénylő kékeszöld, apró fekete pontocskákkal díszített. A farok ugyanilyen, de fekete nélkül. A test alsó része világoskék;

2. fehér-változat - kékből, Japánban;

3. aranyszínű - fehérből, Németországban;

4. zöldfelhős sárga - Japánból került Hollandiába;

5. fehérszárnyú - Japánból került Svájcba;

6. sötétzöld színváltozat - Svájc, 1960.

S azóta, hogy távol-keleti országokban nagyüzemi módon szaporítják, számon tartani nem lehet a színváltozatait.

http://www.youtube.com/watch?v=0ER-a9ovDqY&mode=related&search=

 

 Szerző: Lengyel Tibor, Madárbarát-lexikon