Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fischer törpepapagáj

2012.02.23

 

Fischer törpepapagáj

 

 

Leírása
Hossza: 15 cm. Alapszíne zöld, hasa sárgásabb, világosabb árnyalatú, feje fakó olajzöld, homloka, pofatájéka, és torka élénk narancsvörös, tarkója kissé vöröses.
Szárnya 9,5 cm-es, az evezők sötétebb zöldek, az alsó szárnyfedői kékek és zöldek. Farka 4,5 cm-es farcsíkja és felső farkfedői kékes árnyalatúak. Ezt akkor jó tudnunk, ha meg akarjuk különböztetni a nála ugyan kisebb, de hasonló színezetű Agapornis lilianae- tól, mert ennek a fajnak a deréktája és a felső farkfedő tollai sárga színűek.
Írisze sötétbarna, szeme körül feltűnő fehér gyűrű látható; korallvörös csőre 1,7cm-es; lába szürkés- hússzínű.
A fiatalok színei kevésbé élénkek, csőrük felső káváján feketés nyomok láthatók.

 

Élőhely, életmód 
Hazája Észak- Tanzánia a Viktória- tó déli partsávja.
1100-1700m magasságú, füves- fás fennsíkon él, kis csapatokban. Ahol bőven akad ennivaló, akár 100 madár is összeverődik. Magvakat, bogyókat fogyaszt, időnként meglátogatja a gabona- és kukoricatáblákat is. Röpte gyors és iránytartó.
Többnyire május- július között, alkalmasint kolóniában, faüregekben (pálmafák) költ, fészekalja három- négy tojás, a fészekanyagot a tojó a csőrében hordja, a kotlási idő 23 nap, a kirepülési idő 38 nap.

 

Tartása
A megfigyelő számára nagyon szimpatikus dolog, hogy ezeknek a kis papagájoknak a párjai milyen szorosan összetartanak. Nagyobb közösségben (nyugalmasabb időszakban) az egyes párok szorosan egymás mellett üldögélnek, és egymást tollásszák, vagy pihennek. Ha a pár egyik tagja elrepül, a másik azonnal követi; német és angol nevük is erre a szoros kapcsolatra utal: Unzertrennliche- "elválaszthatatlanok", Lovebird - "szerelmes madarak". Emiatt szerintem kegyetlenség egymagukban tartani őket. Legalább egy párt, vagy kisebb közösséget helyezzünk el együtt.
Tarthatók kalitkában és volierben egyaránt. A kalitka kívánatos mérete egy pár madár esetén:80*40*50 cm. Ekkora kalitkában bőven elegendő két ülőpálca.
Egy nagyobb volierben több párt is elhelyezhetünk együtt; arra azonban ügyelni kell, hogy a szomszédos röpdéket dupla drótfonat válaszza el egymástól, és a kalitkák rácsai se érintkezzenek, mert a legtöbb papagájnak megvan az a rossz szokása, hogy a dróton keresztül is veszekedik egymással. Ilyenkor egymás lábában, főleg lábujjaiban tehetnek nagy kárt.
Nagyon intelligens állatok, ezt messzemenően figyelembe kell venni az elhelyezésükkor! A kalitkák ajtainak, odúfedélnek, és bármely nyílásnak tökéletesen kell zárnia. Ha a ketrecükön van olyan gyenge pont, aminek a segítségével kijuthatnak( vagy be), és az olyan akadályt jelent a számukra, amivel fizikailag elbírnak; akkor úgy vehetjük, hogy már kint is vannak, mert abban biztosak lehetünk, hogy szellemileg megbirkóznak vele.
Más papagájokkal nem férnek meg, legfeljebb a legközelebbi rokon, fehér szemgyűrűs fajokkal érdemes együtt elhelyezni.
Az Agapornisok általában edzett madarak, egészségesen táplálva, és jó kondícióban tartva jól tűrik az időjárás viszontagságait. Átmenetileg alacsonyabb hőmérsékletet is elviselnek, de ajánlatos őket fagymentes helyen teleltetni.
Nagyon lényeges, hogy a madarakat mind röpdés, mind kalitkás elhelyezés esetén, még egy külső drótháló is védje a külvilágtól! Rettentő elkeserítő, elszomorító, dühítő...... dolog ha az éjszaka folyamán valamilyen kisragadozó, vérfürdőt rendez anélkül is, hogy bejutna a röpdébe.. A szimpla rácson kapaszkodva alvó (vagy a zaklatástól sötétben felriadt és a rácsoknak verődő állatokat óriási szakértelemmel csonkítják meg a dróton keresztül (a baglyok!, nyestek, menyétek, patkányok, macskák).
Szomorú tapasztalataim vannak a külső drótfonat felhelyezésének halogatása kapcsán. A meglévő drótot leszereltem, de nem azonnal tettem fel helyette másikat, és pár éjszaka leforgása alatt több hullámos és nimfa esett áldozatul. Általában a madarak lábát kapják el és odarántják a rácshoz. Ha ez sikerül, szegény állat már nem menekül. Egy szegény nimfa egyik lábát csaknem tőben letépte valami, de a hatalmas sokk és vérveszteség dacára is életben maradt. Fél lábbal is boldogult ugyan, de mindig bántott a lelkiismeret, amikor csak ránéztem. Sőt még a dupla drót ellenére is lehetnek veszteségek a zaklatásból eredő stressz miatt.

 

Takarmányozás
Minden Agapornis, meglehetősen sokat eszik, ezért jól kell tartani őket, nem kell félni, hogy elhíznak. Száraz magvak:  köles, zab, napraforgó, csumíz, fénymag, és kevés kendermag, sok zöldeleség, és gyümölcs. Csíráztatott, vagy félérett állapotú gabona magvak, tejes érésben lévő kukoricacsövek. Nagy élvezettel rágják, (inkább "szecskázzák") mindenféle gyümölcsfa- fűzfa ágait. Fiókaneveléshez mindenképpen ajánlatos lágyeleséget biztosítani.
 

 

Tenyésztés
A Fischer törpepapagáj- saját tapasztalatom alapján is- könnyen költ. Állandó hőmérséklet mellett bármely évszakban költhet. A hullámos papagáj odúja megfelelő a számára- aminek mérete a különféle irodalmakban eltérő. Szerintem kell a 17*17cm -es alapterület, és a 25cm- es magasság, 4 -5 cm- es röpnyílás, mivel fogságban nem túl ritkák a 6-7 fiókát számláló fészekaljak. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha minden párt külön költetünk. Megfelelő nagyságú röpde esetén, több pár is költhet együtt  - un. kolóniában. Kisebb- nagyobb nézeteltérések előfordulnak, amíg a párok kialakulnak, és odút foglalnak; de ha ez megtörtént, akkor a költés általában már nyugalomban lezajlik. Ha akad egy- két kötekedő madár, nem érdemes kísérletezni, inkább el kell távolítani őket a közösségből. A társas viselkedés nagyon függ a madarak egyedi tulajdonságától- jellemétől, ezért nehéz pontosan megmondani mekkora helyet kell biztosítani adott számú párnak a kolóniában.
Én például: 2*1,6m alapterületű és 2,5m magas röpdében 10db odút helyeztem el, 7 pár madárral telepítettem be.. Egy párat  el kellett távolítanom, de a maradék 12 madár  nagyon szép eredményt produkált.  Egyedül elhelyezve sem lett volna jobb a költési eredmény.
Szakirodalmi adatok szerint kolóniás költés esetén ajánlatos minden párra két odút számítani.
Az Agapornisok- eltérően a legtöbb papagájtól- fészküket növényi rostokkal bélelik ki. A nemzetségen belül, a fehérszemgyűrűs fajok, a rostanyagot a csőrükben hordják a fészekbe, és boltozatos fészket építenek. A Fischer törpepapagáj fészke teljesen kitölti egy hullámos odúját, a bejárata az odú teteje alatt nyílik és bevezet az odú fenekére, annak egyik sarkában lévő kamrába, aminek az alja finomra rágott növényi részekkel van bélelve.
Fészeképítő anyagként legjobban kedvelik  fűzfa hajtásokat, de ennek hiányában más fás szárú növény is megfelel.
Nálam bevált a lucernaszénában lévő kórószerű szár is fészekanyagnak. Ehhez könnyen, nagy mennyiségben hozzá lehet jutni gazdálkodóktól, és sokáig, jól tárolható.
A tojások száma általában 4-6, de előfordulnak 7, vagy annál több tojásból álló fészekaljak is.
A kotlási idő:23 nap, a fiókák kirepülése a 38-42. nap között várható. A fiatalok színe az öregekéhez hasonló, csak kicsit fakóbb. A kirepülés után a szülők még 10-12 napig etetik őket. Önállóvá válásuk után az öregektől külön kell választani a fiatalokat.
8-10 hónapos korukban vedlenek, és ekkor már ivarérettek, de csak egyéves koruk után hagyjuk költeni őket.

 

Mutációk
Általam ismert mutációk:

Normál alapszínek:
-Normál zöld- a faj vadon élő egyedeinek eredeti színe.
-Kék - a fej grafitszürkébe hajló, az arc piszkosfehér, a csőr  halvány húspiros, a test világoskék, a szárnyak valamivel sötétebbek. Ezt a színt a tollazat fénytörése okozza, nem pedig egy színanyag jelenléte. A színváltozat kialakulásának az oka a színkeverés szabályai szerint, hogy ha a zöld alapszínből (egy adott gén hibás működésének következtében) eltűnik a sárga színanyag (lutein),  akkor láthatóvá válik egy élénk kék színárnyalat.  Sárga+kék=zöld. A kék szín a zölddel szemben receszíven öröklődik.
Ínók:
Ezeknek  a színeknek egyik érdekessége, hogy ivarhoz kötötten öröklődnek, a többi alapszínhez képest ( kék és zöld) receszívek.
-Lutínó:
a madár egyöntetű intenzív sárga színű, a fejen a narancs maszk ragyogóan élénk. Oka sötét színanyag, a melanin teljes hiánya, a madárban az egyetlen színanyag a sárga és pirosas színárnyalatokért felelős lutein. A szem színe a benne lévő erekben áramló vér színétől piros.
-Albínó:  teljesen festékhiányos a szervezet, a lutein és a melanin  híján a tollazat fehér, a bőr hússzínét, és a szem piros színét a szövetekben áramló vér színe adja. A lutínó (melanin termelődése gátolt) + a kék (lutein termelődése gátolt vagy sérült) kombinálásával kialakítható az albínó ( mind a lutein, mind a melanin termelése gátolt) változat.
Az alapszíneket módosító faktorok:
Ezek a faktorok nemcsak az alapszínekkel, hanem egymással is kombinálhatók, nagyban megnövelve ezzel a lehetséges színárnyalatok számát. Az alábbi képeken csak  az alap színváltozatokat mutatom be. A kombinációk egy külön oldalt is megtölthetnének (például: kobaltkék+ pasztell+ tarka mutáció egy madárban egyesítve)
-Létezik egy faktor, ami sötétíti az alapszínt. Ha egy faktort örököl a madár akkor kobaltkéknek, ha a kettőt akkor mályvának hívják. Ugyanez a faktor a zöld alapszínt is két fokozatban sötétíti. A kobaltkék szín talán nem szorul magyarázatra, az egyik legszebb színváltozatnak tartom. A mályva elnevezés a hullámos színek analógiájára került bevezetésre. Itt a törpéknél a kék árnyalat gyakorlatilag alig mutatkozik- inkább a grafitszürkéhez áll közel a valódi szín, annak ellenére, hogy ez a variáció is a kék színsorozat része. Nem olyan látványos, mint a kobaltkék, de annak létrehozásához  a legjobb keresztezési partner. -> normál kék+ mályva keresztezés eredménye 100% kobaltkék lesz.
-Pasztell változatnál fakul és világosodik az alapszín. Fakó világos-zöld és -kék lesz a test színe. Az oka a melanin nevű sötét színanyag csökkenése, emiatt a fej is gyönyörű egyszínű narancs a zöld-, és szinte tiszta fehér a kék- alapszínű madarak esetén. A farok és szárnytollak végei is fakó füstszerű színt vesznek fel. Tapasztalatom alapján dominánsan öröklődhet, de biztosan akkor merném állítani, ha több ilyen madarat tenyésztenék.
-Tarka változat: az alapszínben elszórtan világos tollak jelennek meg. A kék színárnyalatoknál  fehér, a  zöldeknél sárga a mintázat.

Normál alapszínek kék és zöld Fischer törpepapagáj,Agapornis fischeri

Normál alapszínek: kék és zöld

Fischer törpepapagáj,Agapornis fischeri pasztell színváltozat kék és zöld

Pasztell színváltozat: kék és zöld

Fischer törpepapagáj,Agapornis fischeri kobaltkék és normál színváltozat
Kobaltkék tojó és normál hím

Tarka színváltozat- elszórt világos foltok testszerte Fischer törpepapagáj,Agapornis fischeri

Tarka változat

Tarka színváltozat- elszórt világos foltok testszerte Fischer törpepapagáj,Agapornis fischeri

Tarka változat

Fischer törpepapagáj,Agapornis fischeri lutínó színváltozat
Lutínó színváltozat

Fischer törpepapagáj,Agapornis fischeri Májva színváltozat

Mályva színű fischer törpék

Fischer törpepapagáj,Agapornis fischeri Pasztellek és normál

 

 

Fischers Unzertrennlicher (ném): →Fischer törpepapagája (Agapornis fischeri).

 

image4088

Fischer törpepapagája (Agapornis fischeri - Pfirsichköpfchen v. Fischer Unzertrennlicher - Fischer's Lovebird): kelet-afrikai erdőlakó papagáj három kisebb areával. Megfigyelték a tengerszint feletti 1100-1700 méteres magasságokban is. Fotó: Bodo Ochs - Agaochs@aol.com - Filotás Balázs és Albert Schwindt -

http://www.papageienzuchtschwindt.de

Nagy kárminpiros csőrével, fehér szemgyűrűjével, narancsos arcával és torkával, sárga fejével és nyakával feltűnően szép jelenség.

A homlok és a fejtető szolidan olajos zöld csíkokkal díszített.

A test, a szárny és a farok élénk zöld, de a valamelyest sötétebb zöld szárny élét citromsárga díszíti.

A farkfedők kékek.

A nagysága 14-15 cm.

image4089A fiatalok felső csőrkáváján sötét foltot találunk, s 5 hónapos korukra színeződnek ki. Ivari kétalakúságnak nincs határozott jele, bár a tojók fején a narancsos rész valamelyest kisebb.

A kelési idő 3 hét. A fiatalok 5 hetes korukban hagyják el a fészekodút. Átlagos papagájétrenddel könnyen költésre bírható, de igényli, elsősorban a fűzfa friss hajtásait.

A képlékeny faj, a domesztikálódás során a tenyészetekben több mutációt eredményezett:

1. arany-változat - Franciaország 1940 - a piros csőrével, sárga tollazatával rendkívül mutatós;

2. aranytarka - Németország 1973 - itt az aranysárga területekbe fehér és zöld foltok keverednek;

3. kék változat - Németország 1960;

4. zöldfelhős sárga - berni állatkert;

5. rózsaszín fejű - Németország 1970.

S azóta szinte végeláthatatlan sora alakult ki a színváltozatoknak: a

http://pinlovebird.com/gallery.asp?no=4&catid=44 honlapon csak ezüstből bemutatnak 4 változatot, aztán…

image4090

image4091

image4092

image4093

image4094

Kobalt viola

Ezüstfakó

Ezüstkobalt

Ezüstkobalt fakó

Ezüstviola fakó

image4095

image4096

image4097

image4098

image4099

Ezüstfakó viola

Tarka recesszív pasztellkék

Tarka recesszív sárga

Tarka recesszív kék

Lutinó

image4100

image4101

image4102

image4103

image4104

Tarka recesszív zöld

Tarka recesszív kobalt

Tarka recesszív sárga

Tarka recesszív spangle kobalt

Tarka recesszív mályva

image4105

image4106

image4107

image4108

image4109

Tarka recesszív fehér

Tarka recesszív sötét viola

Tarka recesszív féloldalas sárga

Spangle kék

Spangle sötét viola

image4110

image4111

image4112

image4113

image4114

Spangle mályva

Spangle kék halovány

Hófehér

Fehér

Féloldalas fakó

győzzük követni! És ugyanez a helyzet pl. a rózsásfejű törpével.  image4116

 

 

 

 

 

Szerző: Lengyel Tibor,  Madárbarát lexikon