Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nimfa papagáj

2012.02.23

 Kedves látogató! Ezen az oldalon a nimfa papagájokról olvashatsz fontos információkat. A leírások, mint majd azt látni fogod, több szerzőtől származnak, de azokat javítottam a saját tapasztalataim alapján. Amennyiben kérdésed lenne, kérlek írj a címemre, vagy hívj telefonon, szívesen segítek.

Nimfapapagáj

 


 

 
Nimfapapagáj

Nymphicius hollandicus (A nem egyetlen faja)


Elterjedése: Ausztrália


Jellemzői: Körülbelül 32 cm hosszú. A vadszínű hím túlnyomórészt szürke, különböző árnyalatokkal, feje sárga, hatalmas vörösessárga fülfolttal, bóbitája sárga, szárnya mentén fehér. Található tiszta sárga és fehér színű nimfa papagáj is .A tojó feje csak  szürke , fülfoltja még halványabb színű, a hát alsó része ,a farok felső része és a farok fehér keresztcsíkos. A fiatal állatok a tojóra hasonlítanak; a nem meghatározása a fiatalok vedlése előtt szinte lehetetlen. A nimfapapagáj hazájában jellegzetes lakója a száraz vidékeknek, ezért a nomád életmódhoz kötődik. Gyorsabban és kitartóbban is repül, mint más fajok példányai. Nemének ő az egyetlen képviselője, az állatrendszertanban ;a kakaduk és a papagájok közötti kapocsnak tartják. A nimfapapagáj már a múlt században is rendszeresen megjelent az állatkereskedésben, és hamarosan az egyeik legkedveltebb házi madár lett. Véleményem szerint nimfapapagájok ideális házi kedvencek, megfelelő, szeretetteljes gondoskodás mellett a nagyon fiatalok kitartéssal és türelemmel megszelídíthetőek. A nimfapapagájoknak lenyűgöző ama tehetségük, ahogy a szavakat és az elfütyült dallamokat képesek megtanulni. A hímeket könnyebb tanítani, de szelídítésük nehezebb. Érdemes tudni, hogy a nimfapapagájok nagyon ijedősek, hajlamosak a pánikszerű menekülésre. Mindennapi szabad repülésükkor (erre feltétlenül szükségük van) be kell húzni a függönyöket, nehogy megijedjen és ijedtében az ablaknak, repüljön, ha van növény a szobában vigyázzunk, arra hogy ne egyenek belőle, mert található mérgező növény is (pl.: leander), inkább tyúkhúrt vagy fűfélék züld bugáját, kalászát adjunk nekik.

Tápláléka: köles, fénymag, napraforgómag, zab, szeklice, kendermag, cirok, muharmag, lenmag, lágyeleség (reszelt főtt tojás,  sárgarépával, reszelt keksz, vagy sajt, alma). Fióka neveléskor elengedhetetlen a lágyeleség adása a megfelelő fejlődés érdekében.

Szaporodásuk: 4-7 tojásból a fiókák 18-21 nap alatt kelnek ki és 4-5 hetes korukban repülnek ki Ilyenkor sok féle táplálékot adjunk madarunknak, hisz akkor fejlődnek gyorsan a fiókák.Forrás: Kónya brigitta www.gportal.hu/portal/papagaj/
 
 
  A NIMFAPAPAGÁJ
Nagyságát tekintve körülbelül a gerléhez hasonlítható, bár farka hosszabb. Így a nagyobb testméret miatt a gazdi egy igazi nagypapagáj tulajdonosának érezheti magát.

Ausztráliai hazájában olyan közönséges ez a madár, mint nálunk a varjú. Mindenütt megtalálható a városi parkoktól az őserdőkig.

TÖRTÉNETE

Európába feltételezhetően a hullámospapagájjal egyidőben kerülhetett és könnyű

te-nyészthetősége miatt a madárkedvelők hamar felfedez-ték előnyeit.

LEÍRÁSA

Nagyságát tekintve körülbelül a gerléhez hasonlítható, bár farka lényegesen hosszabb. Így a nagyobb testméret miatt a hullámospapagájjal szemben a szerencsés gaz-di egy igazi nagypapagáj tulajdonosának érezheti magát anélkül, hogy komolyabb kiadásba kellene vernie magát, mert a jó szaporodóképes-ségnek köszönhetően a madár ára is elég alacsony. És ha még beszámítjuk a fej-tetőn ékeskedő bóbitát is, egészen olyan, mint egy igazi kakadu, amelynek egyéb-ként közeli rokona.

BESZERZÉSE

Könnyű szaporíthatósága miatt ma már a legtöbb állatkereskedésből beszerezhető. Vásárláskor figyelembe kell venni, hogy ez a madár akár 15-20 évig is elél.
AZ ÁLLAT HELYÉNEK KIALAKÍTÁSA
A nimfapapagáj tartása nem okozhat gondot, mert viszonylag kis kalitkában ( kb. 40x60x60 cm) is jól megvan, ha naponta kis időre kiengedjük, hogy röpködhessen.
A nimfapapagáj nem érzékeny, nem kényes, de azért ne helyezzük a huzatba, ne tegyük ki a tűző napsütésbe ! Hazai tapasztalatok szerint, ha ősszel fűtetlen helyiségben hagyjuk, még akkor is minden károsodás nélkül áttelel, ha a hőmérséklet a fagypont alá süllyed. De ilyen esetben naponta legalább kétszer langyos ivóvízről kell számára gondoskodni.
ETETÉS-ITATÁS

Eleség: vörös, sárga köles, zab, napraforgó, szeklice, muhar, cirok, kendermag, lenmag. Ezenkívül szí-vesen fogyasztja a szokásos zöldeleségeket :  tyúkhúrt, sárgarépa zöld levelét, reszelt nyers sár-garépát, almát, körtét stb. Időnként adhatunk neki reszelt főtt tojást is, de vigyázzunk, nehogy túletessük ! Már-mint, hogy csupa jó szándékból annyit adjunk ennie, hogy elhízzék, mert előfordulhat, hogy emiatt akár telje-sen röpképtelenné is válik.
Sokan étvágytalannak, betegnek képzelik madarukat, mert keveset eszik. Egy ekko-ra testű madártól többet várna az ember.
Természetesen ez a madár is igényli a naponta friss ivóvizet, fürdési lehetőséget is biztosítsunk, ill. nagyon szívesen veszi a madár a vízzel történő lepermetezést, gyenge zuhanyozást.

GONDOZÁS

Ha kellően fiatal példányt sikerül beszereznünk, kitartással és türelemmel pár hét, hónap alatt egészen kezessé, szelíddé válik. Tudomásunk van több olyan példányról, amelyik naponta rendszeresen a gazdája vállán ülve végignézi a TV-műsort, és hogy valóban nézi is az eseményeket, az is bizonyítja, hogy bizonyos képek, hangok (főleg állatok, madarak) észlelése esetén hangosan reagál is az eseményekre.
Fel kell hívnunk a figyelmet, hogy ez a madár is szívesen rág !  Jó ha fűzfaágat - nem permetezettet - lógatunk be neki, hogy kirágcsálhassa magát, ill ülőrúdját is eből készítsük.
 
Vigyázzunk, mert a szobanövényeket is előszeretettel megrágja ! Ez pusztulásához is vezethet, ha mérgező szobanövényeket tartunk (pl. Dieffenbachia, Datura).
  A kézzel nevelt nimfák vonakodás nélkül jönnek a kézre, megadóan tűrik, hogy a hátukat simogassák. Kifejezetten élvezik, ha a fejüket, tarkójukat vakargatják, ezt a jutalmazást jobban értékelik mindenkor, mint egy-egy jó falatot. Ezek a példányok szívesen üldögélnek a vállon, miközben az ember ide-oda járkál, végzi munkáját.
Ha néha repülnek is egy-egy kört, visszatelepednek a vállra, fejre, hagyják magukat megfogni, ha vissza akarjuk őket tenni a kalitkájukba.
Fel kell azonban hívnunk a figyelmet, hogy a madarak csak egy része szólal meg ! Ez egyértelműen mutatja azt is, hogy a tanulékonyság a madár egyéni képességein is múlik, ne gondoljuk, hogy minden madár meg fog tanulni beszélni ! Sőt ha az egyik netán akár 20-25 szót is kimond, nem jelenti azt, hogy a másik is képes erre. Ne várjunk el a madártól számára lehetetlen produkciót.

 


(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)
Rendszertani besorolás:
KAKADUFÉLÉK --- Nimfapapagájok --- Nimfafélék
(CACATUIDAE --- Nymphicinae --- Nymphicus)


Egyéb magyar nevek: Nimfapapagáj

Angol neve: Cockatiel

Latin neve: Nymphicus hollandicus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Nymphensittich

Származási hely: AusztráliaLengyel Tibor Madárbarát lexikona szerint:
nimfapapagáj (Nymphicus hollandicus /régen: Callipsittacus Novae-Hollandiae v. Leptolophus novae-hollandiae/ — Nymphensittich — Cockatiel): eredeti élőhelyét Ausztráliában találjuk, a kontinens középső és nyugati sztyeppéin, ahol ez a látványos, a kakaduk családjába tartozó papagáj nagy csapatokban él, s fák odvaiba fészkel.
Az első leírásokban Psittacus hollandicus néven szerepel, hiszen Russ 1792-ben a Psittacus nemezetségbe sorolta.
A nagysága 30—32 cm, a súlya 70—90 g (Low szerint a tenyésztett hímek 80—102, a tojók pedig 89—92 g-osok).
Életmódja megegyezik a laposfarkú papagájokéval. A szárazságok idején felkerekedik, s nagy távolságokból vonul azokra a helyekre, ahol még lelhet vizet. Nagy elterjedése ellenére nincsenek alfajai, ugyanis a vízlelőhelyek közelében a klb. tájakról érkezett csapatok keverednek. Ez a magyarázata, hogy alfajok nem keletkeztek.
Egyébként nem csak a vízhiány készteti vándorlásra, hanem a rendkívüli szaporasága is. Kedvező feltételek mellett olyan gyorsan követik egymást a fészekaljak, hogy esetenként a legbőségesebb táplálékforrás is kevésnek bizonyul.
Ilyenkor nagy csapatok vonulnak le a kontinenst övező tengerekig, s volt rá példa, hogy átjutottak Tasmániába. Érdekes, hogy a párok a legnagyobb csapatokban sem tévesztik egymást szem elől.
A normál v. vad alak alapszíne barnásszürke, a szárnyfedők csaknem fehérek, a fültájék piros v. narancssárga, körülötte a tollazat fehér. A fej alsó része és a fejtetõ a homlokkal, vm. a bóbita citromsárga.
A hím farka felül barnásszürke, alul fekete. A tojó farktollai felül fehéres hullámvonalakkal keresztcsíkoltak, a fonákjuk sárgásan márványozott, a bóbitája számottevően kisebb, a pofafoltja sápadtabb, a sárga színek a fejen mosottak.
Már egészen fiatalon is meg lehet állapítani a nemét, ugyanis a tojó kézevezőinek a fonákján (a szárnybelsőn) a galambszürke színű tollak mindegyikén 2—3 sárgás folt van. A hímeknél ezek a foltok egészen elmosódottak, és csupán 2—3 evezőn lelhetők fel.
A fiatalok világos csőre a 3. hónapban kezd sötétednini. Aki tehát beszédre szeretne nimfát tanítani, az világos csőrű, vagyis fiatal madarat válasszon!
A pigmenthiányos albinók és lutinók mellett a mutánsok tenyészkiválasztása folytán ma már számos színváltozata ismert:
I. fehér 1. /fekete szemmel/ albinó tojó és albinó hordozó hím keresztezésével keletkezett — fehér tollazat és csőr jellemzi, a fülfolt viszont még rózsaszínes, a bóbita homokszínű, a láb rózsaszínes;
II. fehér 2. /piros szemmel/, vagyis albinó. Az egész tollazat, a láb, a csőr és a szem is pigmenthiányos. Az öröklésmenete:
1,0 albinó x 0,1 albinó = 100% tiszta albinó;
1,0 albinó x 0,1 normál = 50 % albinó hordozó hím és
50 % albinó tojó;
1,0 normál x 0,1 albinó = 50% hím, albinót hordozó és
50 % tojó normál;
III. világosszürke v. pasztellszürke — a törzsalak jegyeit viseli, de a tollazatban a szürke és a fehéresszürke dominál;
IV. ezüst — mindazon tollrészek, amelyek a normál alaknál szürkék, itt sokkal halványabb, ezüstös árnyalatúak. Valamelyest sötétebb a hamvasnál;
V. hamvas — a bóbita és az áll halvány kékes szürke, a szemtájék és az arci rész fehér, de a pofafolt piros; a fejtető, a tarkó, a váll, a szárny és a test hamvasszürke, de a szárnyél fehér. A farok fehérpettyes hamvas;
VI. hamvas ezüst — a legvilágosabb változat, amelyben még fellelhető az ezüstös árnyalat.
VII. izabella v. fahéj — a hamvasból keletkezett, a tollazatban a világos krémszín uralkodik;
VIII. tarka — a bóbita és az áll aranysárga, az arc szürkés, a fej fehér, narancsos füllel; a test és a szárny barnásszürke, de a szárnyél fehér, az evezők és a farok szintén, a csőr sárgás szaruszín. Az ideális tarkán a fehér és a szürke aránya 1:1;
IX. gyöngyös — a fej fehér, de a pofafolt narancsos, a bóbita alja krémszínű, a tollvégek szürkék; a nyak, a test és a szárnyfedők hamvasszürkék, de szabálytalanul fehér foltokkal pettyezettek, e foltok cc. fél cm átmérőjűek; az evezõk sötét szürkék, a farktollak sárgás árnyalatú szürkésfehérek. A csőr világos szürke.
X. gyöngyös tarka — köztesalak a gyöngyös és a citrom között;
IX. fahéj gyöngyös — tulajdonképpen a gyöngyös ezüst változata;
X. fekete — Hollandiában keletkezett
XI. lutinó — a tollazatból már a sárga is kifogy, jóformán csak az arci rész, a farktollak és a bóbita lehet egészen halvány citromsárga. A bóbita csúcsán a tollak enyhe hamvas árnyalatúak. Az arcfolt narancspiros;
XII. sárga — az egész tollazat kanárisárga, a feji részeken megengedett a világosabb tónus. Az arcfolt narancspiros;
XIII. fehérfejû — megegyezik a normál színváltozattal. A különbség csupán annyi, hogy a fejről hiányzik a sárgás tónus és a pirosas arcfolt. A hímek arci része és bóbitája ilyenformán teljesen fehér, a tojóké a nyak és a mell szürkéjével megegyező;
XIV. fehérfejű szürkepasztell — megegyezik a szürkepasztellel, de a fej hímeknél az arci részen (a bóbitát is hozzáértve) hófehér, a tojóknál viszont világosszürke;
XV. fehérfejű fahéj — a fej a fehérfejû változatnak megfelelõ, a testi tollazat szürkésbarna, akárcsak a fahéj változatnál;
XVI. fehérfejű ezüst — ezüst fehér fejjel (a tojók feje természetesen ezüstös szürke);
XVII. fehérfejű hamvas — a hamvas fehérfejű változata;
XVIII. fehérfejű tarka — a bóbita fehér, az arci rész világosszürke, a tollazat másutt a tarkával egyező;
XIX. fehérfejű szürkepasztell tarka — szürkepasztell világosszürke bóbitával és fehéres arci résszel;
XX. fehérfejű fahéjtarka — fahéjtarka fehér fejjel;
XXI. fehérfejű ezüst gyöngyös — az ezüst színű gyöngyös fehér fejű változata;
XXII. arany tarka — a tarka agapornisokat juttatja az ember eszébe;
XXIII. gyöngyös lutinó — a lutinónak a szárnyán sárgával "gyöngyözött" változata;
XXIV. kettős bóbitájú — mindenben megegyezik a normál változatokkal, de itt a bóbitát sokkal több toll alkotja, s a kiterjedése a normál bóbitának mintegy kétszerese.
A nimfapapagáj nagysága 30—31 cm. Ez meghatározza a minimális kalitméretet: 80x70x110 cm, amelyben az állatvédők sem találhatnak kivetnivalót.
Az egy évnél idősebb, tenyészérett pároknak (nagyobb volierben akár több pár is költethetõ együtt) 25x25x30 cm-es fűrészporral 3 cm magasságig bélelt odúkat kínáljunk fel, 7 cm átmérőjű bebúvónyílással.
A tojók 3—6 fehér tojásából a kicsik a 21. napon kelnek. A hím is megkotlik, de éjjel csak a tojó melengeti a tojásokat. A fiókák 4—5 hetes korukban repülnek ki. Már a fészekben is nagy zajjal kunyerálnak élelmet a szülőktől, amikor pedig kirepülnek, betölti az egész lakást a kéregető kis nimfák éktelen ordítása.
A kirepülés után rendszerint már csak a hím etet, mert a tojó általában új költéshez kezd. A kicsik 4 hónapos korukra színeződnek ki, 8—9 hónapos korukra ivarérettek.
A táplálásuk nem sokban különbözik a hullámos papagájétól, de kaphatnak kendert és napraforgót is. Megszolgálják a csíráztatás fáradtságát és a tejbe áztatott kenyeret, vm. a tojásos lágyeleséget is. Meg kell még jegyezni, a nimfapapagáj olymértékben akklimatizálódott, hogy némi edzés után napi 2—3 alkalommal langyos vízzel itatva, energiadús takarmányozás mellett mínusz 20 fokon is teleltethetők. Természetesen nem ez számukra az ideális.
Grahl említi, hogy tud a nimfa egy énekespapagájjal való kereszteződéséről. Vasiceknél szerepel, hogy rozella hím összepárzott egy nimfa tojóval. Sajnos a kicsik 14 napos korukban elpusztultak, de a keresztezés mégiscsak reménykeltő.

Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots

 

 

 

Nimfapapagáj 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Wikipédia:Hogyan használd a taxoboxokat?
Nimfapapagáj
 
Státusz
■■■■■ Nem veszélyeztetett ■■■■■
 
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Kakadufélék (Cacatuidae)
Alcsalád: Hollókakaduformák
(Calyptorhynchinae)
Nem: Nymphicus
Wagler, 1832
Faj: N. hollandicus
Tudományos név
Nymphicus hollandicus
Szinonimák
  • Psittacus hollandicus
  • Leptolophus hollandicus
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Nimfapapagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimedia Commons tartalmaz Nimfapapagáj témájú médiaállományokat.

A nimfapapagáj (Nymphicus hollandicus) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó Nymphicus nem egyetlen faja.

Régebbi rendszerbesorolások a Psittacus nembe sorolták Psittacus hollandicus néven, illetve a Leptolophus nembe sorolták Leptolophus hollandicus néven.

Átmeneti fajnak számít a kakaduk és a laposfarkú papagájok között. Korábban a papagájfélék családjába sorolták, de bizonyos anatómiai tulajdonságai és viselkedésükben fellelhető sajátosságok miatt a kakadufélék közé sorolták át.

 

 

A pár
és fiókája